發新話題 Report thanks

[心水分析] 五不窮六不絕

很多人通常認為5月係應該調整或者下跌.又常說5窮6絕7翻身.但事實上過咁多年的數據又是否確定到呢?
或是人們又來一廂情願呢?
投資者應有心態是什麼?投機者應有的態度是什麼?是不是單憑呢d未必有根據的說法而去行事呢?

市場上大眾一心認為大市要回落,但整個4月來睇,又是上升?天意是否弄人?還是自己睇錯市?市場是跟大眾意願行還是自有

想法?經濟好像未見好轉,為何股市也升呢?

其實唔需要多作解釋,市場有市場的走法,我們只需要作出合適的行動便可以.我們不是科學家,解釋市場升跌是對自己的操

作起不了作用,我們不是那班不知所謂的財演,唔需要唸台詞.

說說技術分析,很多人也不相信,也說如果憑這些東西可以玩得好,每個人都發達了.事實上,一心在股票發達的心態已經是

錯了.投資/投機不會令你一夜暴富.或許買六合彩更好.指標的操作在於命中率及績效率,如某指標這兩方面不好,為何還用

?信指標亦是長期的操作,而不是一次半次令你致富.大家可參考以往數據,不用爭議.只可以再講一句:信感覺,9死1生.

大市方面,恆指在本周原跌穿10,20天線.但於星期3升穿20天線及星期4上穿10天線.後市就看看可否守穩.如做好便用此為

界,定止蝕及反手也可.同時星期4亦留下上升裂口,大家也可參考一下.但16000亦似乎阻力重重,只有大成交破位更能進一

步攀升.若大市下周再守穩,相信macd及stc等指標亦可轉上.大位上本人都係以20ma為主導.如是次是升浪之始,周3上穿

20ma視為第2個買入點的.(第1個已在3月尾出現了)但若為3頂16000必然破不了.現在中間位置,大家不防觀望,或極少注考

考自己心水都可以,最重要係set止蝕位.破位再追亦可.呢個位輸晒都在500點左右,看看大家承受力而為了.炒中短期不在

於一日半日的升跌.如果1日升市跌市都影響自己的決定,好易左一巴右一巴.

上證方面,雖然亦重上均線.但周4的十字星亦帶來不明確,故也是觀望為主.看看可否守穩並再上2500及破近日高位.周線月

線很明顯地已經逐步守穩及上升,如大家是中長線投資者,逢低介入是理所當然.中國經濟股市必然比其他國家快復甦的.

之前亦說過,有閒錢不防自己為自己作基金式買入,定好時間/價位入市.現在考慮此計劃也合理,並不是在大跌市時考慮呢.
耐性也是致勝關鍵.但要在合理的時間上付出耐性,而不是盲目的buy&hold.

附上hsi及上證日周月圖.大家有興趣技術分析可研究討論.

只要操作好,5月6月都可以富貴.祝大家5福臨門,66無窮!
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

簡單就是美,投資可以很簡單
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

做咗CD-ROM 好耐,要出黎say thanks 先得~
多謝君嵐兄分析大市

我都覺得五不窮,是否六不絕到時再先算~

回覆2# smartly 的帖子

其實都冇咩分析到,都係吹水9up,呢d圖係人都可以上aa睇到.係睇自己點去理解.

而我上面所說的5不窮6不絕並非說大市上升,而係無論大市升跌都可以win.呢個先係關鍵所在.

"只要操作好,5月6月都可以富貴.祝大家5福臨門,66無窮!"

引用:
原帖由君嵐於2009-5-2 16:38 發表五不窮六不絕圖片1
其實都冇咩分析到,都係吹水9up,呢d圖係人都可以上aa睇到.係睇自己點去理解.

而我上面所說的5不窮6不絕並非說大市上升,而係無論大市升跌都可以win.呢個先係關鍵所在.

"只要操作好,5月6月都可以富貴.祝大家5福臨門,6 ...
哈哈,唔好意思,原來誤解咗topic o既意思!
9 up 又好,分析又好,win 到錢就係好啦!

回覆4# smartly 的帖子

人的心態係咁,喜歡聽好說話,喜歡賺升市錢,自己渣左好倉持有蟹貨,當然一聽到某人講大市向上,自己歡欣.一有人說到大市回落,自然不理.呢個好自然.亦由於呢個自然,大眾點解經常響股票贏少輸大.其實別人說什麼都係睇下就算,特別係我d9up post,最主要係有自己的方法同策略.依計行事,定止蝕.唔係用feel去玩,就算你贏不到大錢,亦可保本.

回覆 1# 君嵐的帖子

君嵐兄....睇完個日線圖....好似重有得升....RSI,MACD,slow sto.都係高位向上...但可能又唔會升得多....以上只係個人睇法.....
多錢的人..大投資;少錢的人..少投資;無錢的人..儲投資...

mac,stc都仲未轉買入.輕微轉向.

rsi向上,唔代表買入賣出.但暫時見50有支持,有待觀察.短期都係要破16000為主要才向上之勢.到時再追位.用大位止蝕輸晒有數.點都唔亂沽.下周一兩天都係主要守穩10ma先再說.守唔穩咪又係flick 來filck去.咁不如做pair好過.暫時應該輕注觀望.或考自己眼光做pair.

thanks