發新話題 Report thanks

[心水分析] 小總結

總結之前

先講講控制注碼的問題

一定要同大家講一件至關重要的事,就係止蝕,如果大家下注之後就咩都唔理由佢的話.根本唔需要控制注

碼,呢d叫賭博,或者根本唔識咩叫投資/投機.

假設5仔現價50蚊,一手即20k.如某君飛身入市.咁打算用成本幾多去入?又定咩位止蝕呢?

某君說:"我入10手即200k,定45蚊止蝕."即係如果到止蝕的話就係損失左20k(10%)

如果某君只用20k來買入5仔的衍生工具,其摃干係有10倍的話,咁某君咪可以節省180k的本金又可以做到當

股價上升時賺取同等的利潤.

優點:

1)以小的本金可以控制損失同利潤.

2)節省下來的金錢可以再作其他用途.

3)如揀選衍生工具得宜,就算到止蝕位時也未必全數皆輸.

缺點:

1)當時是否有10倍摃干的"合理"產品呢?

2)揀選產品亦需要花時間去研究.

3)如長線投資者,需要時不時更新衍生工具及損失股息.

所以以上方針都係偏於中短線為主.

此外,玩hsi的牛熊其實等於玩期指,當然牛熊係有溢價啦.

大家又研究下,某牛證當hsf上升20點時就行一格,假設一格0.001.即係話,如果要等同一張細期的話,就要

買入20手,大期就是100手了.大家有心就自己計下啦.思考一下.

思考題又來啦.咁你認為直接買入一張大期,5張細期,定係100手牛證好呢?
注碼的分配又如何呢?風險又在於那裡呢?

呢幾點由大家自己思考吧.

大家認為呢一個月易炒定難炒?對於沖大浪的人理論上都係好悶,但對於d估日升日跌的人就絕對刺激,因為

成日都估唔到大市點走.

2月來講都係波幅唔大了.反觀外圍,不用多說,一直向下啦,而大陸,有頭威冇尾陣.結果我地就拉拉扯扯唔

上唔落啦.

但本人之前都預估到悶市,結果先用渣強沽弱的策略,渣2823,沽388.幸運地,阿爺果然聽話,一下子便殺上.
2823仲到10蚊之水平.而388雖然唔係最弱,但較比大市為弱,已經算看中了.大家不防比較一下邊隻強邊隻

弱.

而當上證已經超超買而2823剛入超買時便平掉,只留下淡倉.如只看陰陽燭,當日係可以持多一兩日,幸而在

第2日上證立即大殺跌.就算前一日唔平,當日也理應平掉.大成交大陰燭下跌不可少看,如同上月在15xxx當

日大陰燭大殺跌一樣.不可少看.

而上證由那天起便一直反覆下跌到今日穿2100關鍵位了.本人看2100很重,因為是之前的浪頂位,沖上追上,

沖落也應追落.不過暫時觀望一下先.等待有支持再輕注入市都未遲,不用心急.

388方面,事關之前大行唱淡,上次5仔被唱淡都可以殺跌咁多,388就算唔多真也係咁倚跌下先.事實上熊3悶

市成交一定唔多,對388未必係好事.就算現時pe抵好,未來前景好也好.現在不好就不好,未來再說,大家喜

歡buy&hold我不多說,又看看hold幾耐先大彈.

就算依家見底牛1,也不是大彈之時,你係都要入貨,也要有心理準備好了.

暫時大市磨來磨去,大家好易出錯的,所以唔好太大注,小心行事為佳,唔玩咪唔玩,錢放響自己袋照計唔會

咬人,最多咪用左,用左都叫自己享受過,好過輸左嘛.

大家看看圖表,上證同2823始終係有分別,但大家又唔可以只看其中一樣,因為他們始終也有關連.

暫時上證好2823好,觀望為主.

再看看近10日hsi vs 5仔同388

本來5仔都係跑輸緊,點知一個反彈及時追返晒,如果沽左佢的要考慮一下佢會唔會繼續強定係死貓彈而已.

388本人也是一直看淡的,不過點解今日俾大戶mark高左,係咪玩野先?

再看看hsi日周月圖.

日圖仲未見超賣,故又未係搏反彈或入市之時.

周線圖更看不出,因為boll收窄,可能繼續悶市.

月圖方面,之前提過如一個月比一個的rsi係高而且唔穿之前底就視為見底.可以10月到現在雖然未穿底,但

rsi方面未夠配合.或者先觀望再入市吧.但如果見超賣時也不失為入市機會,不過一定不可大注,慢慢收集

為主.

hsi暫時偏淡d先,12439-11814為目標位,唔穿11814平淡入少少貨.穿左就再定新plan.安全的話12439先平

淡而觀望,水位唔算多,沒法啦,悶市就係咁啦.之前都預計左近日唔會有大浪.不如大家又考慮一下渣強沽

弱.咁樣玩可以唔駛睇市呢,得閑望望就可以了.
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

簡單就是美,投資可以很簡單
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

本人對c兄的一番話真係好有感受!
真係要好小心控制本金

多謝c兄分享,以前就是唔識止蝕,搞到成手蟹貨.
走又不是留又不是,好頭癢.

回復 3# 心緣的帖子

止蝕都係一種好深的學問
太早止又會錯左個反彈的機會
太遲止又會失左個意義

引用:
原帖由瘋之子於2009-2-27 23:41 發表小總結圖片1
止蝕都係一種好深的學問
太早止又會錯左個反彈的機會
太遲止又會失左個意義
hi 瘋兄,好耐冇見.
就係咁,不知係唔係自己黑,
成日高買低賣,不賣的等極佢都不升.
一出咗貨就狂升.

回復 5# 心緣的帖子

你好啊!!係啦!有時好忙麻
個網都好多野要管理,又無咩版主
唔知你有無興趣幫手做版主呢?

你講得問題,相信好多人都會遇到,,所以就係好考EQ啦
仲有真係要按plan行事
你可以到http://getjetso.com/forum/thread-299683-1-1.html
呢一度睇睇
我地同君嵐c兄都傾左好多呢一方面的野

引用:
原帖由瘋之子於2009-2-28 00:17 發表小總結圖片2
你好啊!!係啦!有時好忙麻
個網都好多野要管理,又無咩版主
唔知你有無興趣幫手做版主呢?

你講得問題,相信好多人都會遇到,,所以就係好考EQ啦
仲有真係要按plan行事
你可以到http://getjetso.com/forum/thread-29968...
謝謝瘋兄,我間中都有睇下君嵐兄的post,仲有perry sir 的都學到唔少野.
身為jetso網的一員,我都願意為論壇做返d野.只係我冇咩時間在線喎.
有咩我可以效勞的你pm我,唔好搞亂君嵐兄的post.

10 12
thanks