發新話題 Report thanks

[心水分析] 我的熊二來了

今日call了in 國指13861   現-161point

回復 friedrich22hk 21# 的帖子

有同感, 而家個市係俾人托住, 聽日應該又輪到用941托市...

引用:
原帖由 anglochinese 於 2008-5-9 01:12 發表 我的熊二來了圖片1
有同感, 而家個市係俾人托住, 聽日應該又輪到用941托市...
同意, 咁熊2而家應該望上定落呢?

引用:
原帖由 iso1010 於 2008-5-9 01:31 發表 我的熊二來了圖片2

同意, 咁熊2而家應該望上定落呢?
我既理解:
大戶唔想咁快跌,如果依家就破25000好多人cut-loss走人,變左大戶未散曬貨就跌市
所以,我認為係5月至6月頭之間恆指會上26800~27000,跟住回落到25000~25500,然後上26000~26500,跟住就會跌返落25000,之後果日應該插成千點,之後一路跌至谷底(普遍認為16000~18000)
呢個做法既目的係想散戶以為25000點好低,散戶一有信心,大戶就散貨離場,其實呢招都用過幾次,大家查下圖都應該搵到
都係一句"橋唔怕舊,最緊要受"最貼切
不過我唔咁講我一定岩,話曬我唔係大戶,佢地既大計我冇辦法掌握,但模左半年,總算模到d野

我打算...到佢回升至27000左右我入隻恆指or匯控put,然後睇住個市lum到谷底(我認為16000可以入市)賣輪買股
不過仲要分階段入... 16000入一半先,有得再跌既話再入

奇怪,今日中移動同匯豐都跌1.6%以上,唔知咩意思

回復 friedrich22hk 26# 的帖子

開市時, 力托941頂住甚至推高恆指, 等散戶以為見底回升, 紛紛入貨博撈底轉勢, 到10:40左右, 反手向941加壓, 恆指應聱急插500點...

引用:
原帖由 anglochinese 於 2008-5-9 22:01 發表 我的熊二來了圖片3
開市時, 力托941頂住甚至推高恆指, 等散戶以為見底回升, 紛紛入貨博撈底轉勢, 到10:40左右, 反手向941加壓, 恆指應聱急插500點...
你覺得大戶走曬貨喇咩

thanks