發新話題 Report thanks

[心水分析] 2008年選股通勝!

回復 jackylui 1# 的帖子

Thanks a lot for your valuable comment and advice...

引用:
原帖由 jackylui 於 2008-1-30 08:58 發表 2008年選股通勝!圖片1

印電路板< 是低技術行業, 競爭非常大~
你還需要留意公司既印板技術, 如果是12層板比較先進~
如果以單/雙層板為主線 , 基本上是非常落後既技術~
係呀!瀚宇博德 (667) 係印十二層電路板! 不過我都未買, 睇下先
http://www.aastocks.com/c ... asp?symbol=0667

集團為全球筆記本電腦業印刷電路板主要製造商之一。集團廣泛生產主要用於筆記本電腦之雙面印刷電路板及多達十二層之多層印刷電路板。集團亦提供電子消費品及通訊行業用於製造遊戲機、機頂盒、伺服器及移動電話之印刷電路板。
本集團的客戶已含蓋全球主要筆記型電腦生產廠商,並且本集團在全球主要筆記型電腦印刷電路板的市場佔有率已達到30%,為全球最大之筆記型電腦印刷電路板供應商。

引用:
原帖由 newly_image 於 2008-1-31 01:19 發表 2008年選股通勝!圖片2

係呀!瀚宇博德 (667) 係印十二層電路板! 不過我都未買, 睇下先
http://www.aastocks.com/c ... asp?symbol=0667

集團為全球筆記本電腦業印刷電路板主要製造商之一。集團廣泛生產主...
只可以講佢應該比較有抗跌力, 不過會唔會大昇呢 ? 我不樂觀!!
PCB 競爭太大了!

引用:
原帖由 jackylui 於 2008-1-31 20:21 發表 2008年選股通勝!圖片3

只可以講佢應該比較有抗跌力, 不過會唔會大昇呢 ? 我不樂觀!!
PCB 競爭太大了!
多謝意見! 都係唔好買佢!
不過今日手多買了佐丹奴(709), 因為我第一次買股票就係買佢, 賺過幾次錢,
所以對佢情有獨鍾, 知佢唔會暴升, 無咩好分析的, 情意結.....自己都鍾意
著佐丹奴(709)<---[加番個號碼先,唔係扣分] o的衫.

引用:
原帖由 newly_image 於 2008-1-31 23:04 發表 2008年選股通勝!圖片4

多謝意見! 都係唔好買佢!
不過今日手多買了佐丹奴(709), 因為我第一次買股票就係買佢, 賺過幾次錢,
所以對佢情有獨鍾, 知佢唔會暴升, 無咩好分析的, 情意結.....自己都鍾意
著佐丹奴(709)...
其實最近雪災, 大家應該開始準備買入中交建!!
雪災暴露左基建既不足, 未來5年將會是中交建(1800)高速成長期~
(當然現價PE60多倍是非常不合理, 等待中...)

佐丹奴(709)防守性比較高~
也有內消需要, 中國人先敬外衣後敬人, 名牌/珠寶永遠是身份象徵!!!
問題是佐丹奴能唔能夠在國內人工飛昇時候, 建立起以香港為基地既名牌 ?

Thx for the direction. By the way, R u an expert?

引用:
原帖由 jackylui 於 2008-2-1 08:59 發表 2008年選股通勝!圖片5

其實最近雪災, 大家應該開始準備買入中交建!!
雪災暴露左基建既不足, 未來5年將會是中交建(1800)高速成長期~
(當然現價PE60多倍是非常不合理, 等待中...)

佐丹奴(709)防守性比較高~
也有內消需要, 中國人先敬外...
我買的佐丹奴(709)今日都有運行, 反彈 5.77%!! 正!!
hey!你的相片有o的變態!! 我唔知要幾多分先可以自己post相做自己個樣

thanks