發新話題 Report thanks

[資訊分享] 1997股災圖vs 2008圖(進行中)

[轉貼]
係第2度見到

第一張
1997.6-1997.10

第二張
2007.8-2008.1

附件

1997.6-1997.10

2007.8-2008.1

我把傘呢﹖

經濟學角度上
其本上 每十年會有一個循環
衰退期, 低迷期, 復甦期, 繁榮期
E+應該係衰退期GE開始

你個圖好正,我搵唔番10年前GE圖

死囉!!! 點解2個圖咁鬼似...唔通真係

回復 刀中不二 3# 的帖子

有分別的,我好簡單咁講
97年的升浪沒有07年GE咁急,
因為果陣時係好淡因素持平,跌市原因係有大戶利用聯繫匯率沖市
但當政府大幅調高銀行拆息,唔比銀行借錢比大鱣做市,
當然果陣樓市又有泡沫,高息之下一爆...

07年因為內地幾年來經濟發展強勁,加上自遊行,CEPA,直通車消息及北京奧運
疊計升浪過大,兩三個月升左成萬點,但係果陣時好多日忘記左HSBC等大型銀行次按風暴,加上美國出現濟漲,前幾日美國大幅減息雖然有短期刺激股市作用,但會加速資產泡沫形成...

真係不落觀,勸一勸所有著數網友,做定風險評估!

引用:
原帖由 古晨 於 2008-1-24 21:14 發表 1997股災圖vs 2008圖(進行中)圖片1
經濟學角度上
其本上 每十年會有一個循環
衰退期, 低迷期, 復甦期, 繁榮期
E+應該係衰退期GE開始

你個圖好正,我搵唔番10年前GE圖
丞你貴言(我隻5733有救) 不過1月31日好完喇喎
我把傘呢﹖

我現在正集中精神工作,努力儲蓄,等下次的機會來臨.

回復 隱朝飛鷹 6# 的帖子

同意!!!我都換晒錢,睇下可唔可860入番d金

20 123
thanks