發新話題 Report thanks

[心水分析] 激戰11進攻12

呢個月可以講都算幾激,低位大彈4千幾點再插返3千多點,你有冇咁本事高沽低渣,本人自問就冇啦,月頭仲俾大戶挾到傻.

唔講咁多啦,先睇數據啦

D:13229/13037/13573
H:13796/13679/13260

近日已經上穿返10ma同20ma,下周唔駛講啦,睇大家搏佢守住,定係又係好似上一次咁,企響10ma同20ma唔夠一陣就回呢.

暫時都係唔好亂開淡倉住,最多好似上次咁再下穿20ma先輕注.持貨者擔心高位回落可以做對沖.暫時先用ma為準.

大位看上一次雙頂位15137同之前的低位11814,10676

小時圖依然響boll頂行,看看可不可以守住上軌扯上去.

日圖今日為陽,理應牛過市,冇做到真係比較可惜,之前send過d陰陽策略俾大家睇,看看是否可行.

周圖今穿上周高位,而且又係開陽燭理應渣貨.

用25年macd統計,只作買入及賣出,有26次贏23次輸,但總盈利近950%但暫未轉向.

月圖方面,上個月頭提及過如果今個月唔穿上個月低而rsi比上月高的話,有輕微見底之象

可是數據為:

10/2008L:10676RSI6,9,14:18.98,26.77,34.15
11/2008L:11841RSI6,9,14:18.85,26.64,34.02

似乎有丁點不足,故再看下個月才可以決定,但偷步輕注也無妨.

如依數據來看,除左97年果次外,每次月線到boll底而下個月沒穿上一個底的話,之後必然回上,而01年9月果次雖然之後在03年再穿底但其反彈也有29%.

用得月圖來睇,自然唔係睇短其一兩日走勢,若此注要下,plx for long term.

如月圖macd的25年統計,只作買入,即由負轉正來做買入,正轉負為賣出,也有5贏3輸,總盈利近500%,如果大家有時間可等,也不用急於一時,因為月圖macd仲未轉向.

為什麼要同大家講d咁耐之前的歷史,事關大方向因為或許已有輕微的轉向之數據出左,當然不是100%,盡其量勉強只得說4-5成.

因為我不會估頂底,而係事後孔明,如果真係confirm,或許股價已大升數千都唔出奇,但如果真係confirm了,到時再入市或再加注會不會比較安心,依家入左市0既,係咪成日心驚驚呢?除非果d係閒錢,如果唔係,咁不如少少地玩下短線比較好了.

呢一次金融海嘯話晒都係百年一遇=機遇,你勇猛定係安穩,自己衡量.
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

簡單就是美,投資可以很簡單
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

我係而家個大上大落市,我都係買牛熊証先,博上下波幅1500點之後就會走人
即係13000為中心點,下睇11500同上睇14500
一到位就一定會走人

回復2# 瘋之子的帖子

set左目標就好了...依計行事...
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

回復3# 君嵐的帖子

係啊
因我暫時都見到14000同12000係個心理關口位
可能我會係14000-14500放牛買熊
115000-12000買牛,放熊

回復4# 瘋之子的帖子

不過企穩10ma20ma同14000真的要當心一點先,又係個估頂底問題,點知彈幾多?

回復5# 君嵐的帖子

同意啊
不過我唔博啦
到左目標價就會走人

D:13559/13094/13561
H:14097/13913/13585

thanks